ZESTIENJARIGE VIOLISTE NOA WILDSCHUT LAAT VEELZIJDIGHEID ZIEN IN DEBUUTALBUM

Artiest: Noa Wildschut
Album: Mozart
Releasedatum: 22 September 2017

De jonge Nederlandse violiste Noa Wildschut (2001) brengt dit najaar haar debuutalbum ‘Mozart’ bij Warner Classics uit. Noa, door violiste Anne-Sophie Mutter ook wel omschreven als ‘eine musikalische Hoffnung ihrer Generation’, heeft voor deze mijlpaal een programma van Mozart gekozen dat orkestmuziek en kamermuziek combineert. De eerste track van het album is nu uitgebracht en maakt nieuwsgierig naar meer.

Noa Wildschut is slechts 16 jaar oud, maar is al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Op haar vijftiende tekende ze een exclusief contract bij Warner Classics en begon ze met het opnemen van haar debuutalbum. Het album is gewijd aan Mozart. Het omvat zijn Vioolconcert No. 5, het Adagio K.261 (met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić), en de Vioolsonate in Bes-majeur, K.454 (met prijswinnend pianist Yoram Ish-Hurwitz). Een van de tracks op het album is nu al te beluisteren in Noa’s zelf samengestelde playlist ‘Noa Wildschut Favorites’.

“Mozart zijn muziek straalt puurheid uit en het Vijfde vioolconcert is prachtig.” zegt Noa. “Van al zijn vioolconcerten bevat deze de meeste humor. Het is bijna een soort opera, met allerlei verschillende karakters waar echt een verhaal wordt verteld.’’ Noa heeft met behulp van de Nederlandse componist Max Knigge de cadensen die ze op de opname speelt zelf gecomponeerd. “Max kwam met het concept en ik heb er zelf dingen omheen bedacht. Hierdoor werd het echt een werk van ons samen.’’

Het vioolconcert is aangevuld met het Adagio in E-majeur (K.261), bedacht door Mozart ter vervanging voor het tweede deel. “Nu kan de luisteraar de twee stukken vergelijken,” zegt Noa, “Voor mij was dit Adagio een ontdekking.” Door de concertante muziek op het album te combineren met Mozarts Vioolsonate K.454 is het plaatje volgens Noa compleet: “Ik laat hiermee twee kanten van Mozart zien – en ook twee kanten van mezelf.”

De laatste jaren vormt Noa een vast duo met pianist en festivaldirecteur Yoram Ish-Hurwitz. Hij is niet alleen een goede musicus maar ook haar oom. “De samenwerking met Yoram is perfect,’’ legt ze uit. ‘‘Ik ken hem al mijn hele leven, waardoor alles heel natuurlijk verloopt.’’ Samen treden ze vaak live op, maar Noa blijft zich ook bewust van de verantwoordelijkheden die een geluidsopname met zich meebrengt: ‘‘Wat als ik morgen nieuwe dingen ontdek, nadat het album af is? Dan moet ik mezelf eraan herinneren dat elke opname een momentopname is.’’

Bonusmateriaal

De release van het album valt samen met die van de documentaire ‘A Family Quartet’, over Noa en haar familie, die officieel in première gaat tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival op 22 september en in het najaar in bioscopen in Nederland zal draaien. De wereldwijde release van de documentaire staat gepland voor het voorjaar in 2018. Filmfragmenten van zowel Noa’s vioolspel als ook interviews met haar en Gordan Nikolić zijn in de vorm van een DVD aan de CD toegevoegd.

Over Noa Wildschut

Noa studeert momenteel aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze is regelmatig te zien in recitals en als soliste bij Nederlands’ grootste orkesten. Daarnaast imponeerde Noa in het verleden ook buiten de context van reguliere concerten – onder andere door haar deelname aan het concert ter ere van het 200-jarige jubileum van het Koninkrijk der Nederlanden in 2013 dat op TV werd uitgezonden, haar optreden voor de Dalai Lama tijdens zijn officiële bezoek aan Nederland in 2014 en haar inspirerende speech over de kracht van muziek tijdens de 2016 TEDxAmsterdam conferentie.

Internationaal heeft Noa een reputatie opgebouwd met concerten in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland, Engeland, Bulgarije, Denemarken, Liechtenstein, Oostenrijk, Amerika, Canada en Brazilië. In maart maakte ze haar debuut met het Luzerner Sinfonieorchester, waarna de Luzerner Zeitung schreef: ‘’Noa Wildschut vierde haar 16e verjaardag een paar dagen geleden … Ze verschijnt al sinds ze 11 jaar oud is op podia over de hele wereld. In plaats van deze rijzende ster enkel en alleen te zien als hoop voor de toekomst, doen de concertgangers er beter aan om al in het hier en nu van haar zonnige uitstraling te genieten.’’

Tracklist – Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Violin Concerto No.5 in A major K.219 ‘Turkish’ (1775)
1. Allegro aperto
2. Adagio
3. Rondeau. Tempo di menuetto
4. Adagio for Violin and Orchestra in E major K.261

Violin Sonata No. 32 in B-flat major K.454 (1784)
5. Largo – Allegro
6. Adante
7. Allegretto

 

Voor meer informatie:
Muziek
Website
Facebook
Instagram